Kontorsmiljö

Upphandling

6 frågor som bör besvaras innan du tar beslut om IT-outsourcing

Vi har i flera artiklar diskuterat hur man lyckas med sitt outsourcingprojekt, men hur vet jag att outsourcing verkligen är rätt väg för vårt företag?

Vi ser att organisationer och företag under åren har använt IT-outsourcing för att uppnå olika målsättningar som exempelvis ökad flexibilitet, sänkta kostnader eller för att tillskansa sig kompetens. Samtidigt är det ett komplext och avgörande beslut om, och när, outsourcing är rätt väg att gå.

Beslutskriterierna är ofta mångfacetterade; några är uppenbara såsom kostnad och servicenivåer medan faktorer såsom anpassning till övergripande IT eller affärsstrategi är mer komplexa och svårgripbara.

När, och om, en situation uppstår där någon form av outsourcing kan vara lösningen på ett problem bör det genomföras en gedigen nulägesanalys, där nedanstående 6 frågor måste besvaras:

  • Vilka är de mätbara, och hypotetiska, målsättningarna med en outsourcing?
  • Hur passar en outsourcing in i övergripande affärsmål?
  • Är ett beslut i fas tidsmässigt med strategiska och operativa planer för verksamheten?
  • Vilka är de finansiella innebörderna och alternativen av outsourcingen?
  • Vad är innebörden för organisationen och styrningen (management)?
  • Vilka är de strategiska fördelarna med en outsourcing och är de realistiska?

Det är utifrån nulägesanalysen som ett faktabaserade beslut kan fattas och kommuniceras på ett proaktivt sätt.

Slutligen, att genomföra en outsourcing med endast ogrundade förhoppning om att en rad problem och utmaningar skall lösa sig är tyvärr ett sätt att placera IT funktionen i baksätet och eskalera problem till att bli mer svår hanterade, kosta mer energi och i värsta fall skapa långsiktig strategisk skada.

För lite fördjupad läsning inom dessa områden, ta gärna del av våra whitepapers inom området eller hör gärna av er med ytterligare frågor!

Läs även gärna mera i vårt nyligen publicerade whitepaper om hur en outsourcinganalys genomförs – där borrar vi i detalj i ämnet!

Publicerat den 24 februari 2020
Får vi bjuda på en kaka? Denna webbplats använder cookies. Läs mer i vår cookiepolicy.