
Säkerhet
Kontracts Adventus del 1 - Juletid och julefrid, slappnar du av nu?
Varje vecka medan vi väntar på julen kommer en julhälsning från våra affärsområden på Kontract att publiceras. Först ut är affärsområdet Projekt och Process som påminner oss om vikten av försiktighet på nätet för att minska risken för att utsättas för bedrägerier i juletid.
Julen står för dörren och som du säkert märkt börjar erbjudanden från alla dina olika företagsmedlemskap trilla in i din e-postlåda. Ett oräkneligt antal erbjudanden per dag från olika leverantörer som lovar fina rabatter i snyggt formaterade epostmeddelanden med massor av inkluderad kod. Eller, får du paketpåminnelser och uppmaningar om att betala tullavgifter via SMS?
Detta är årstiden då IT-systemens skydd mot ”phising” och skräppost verkligen ställs på prov. Har du kanske börjat slappna av och gå in i jul-mode? Kan du känna dig helt säker på att erbjudandet som du klickar på i din epostlåda faktiskt är från företaget ifråga?
Allt fler antagonister där ute siktar in sig på snabba pengar, speciellt så här års när man kan dölja sitt försök i den stora mängden av ärliga erbjudanden. Antagonisterna blir allt mer sofistikerade, andelen riktade försök ökar och dom blir för var gång allt mer ”korrekta”. Var därför försiktig med att öppna mail med länkar från e-post, sociala medier eller osäkra källor på din jobbdator. Skulle skadlig kod komma in den vägen så kan konsekvenserna bli ödestigna.
Ser erbjudandet ut att vara allt för bra, innehåller det slarvfel, stavfel, bristande svensk meningsbyggnad eller bara ”känns fel”. Undvik att klicka på det.
Genom nuvarande pandemi och hemarbete så går privatliv och arbete för många ihop och utgör en vardagsgröt (eller tomtegröt) av uppgifter som ofta inkluderar presentshopping på ”Black Week”, en rapport till chefen följt av att fylla i VAB-ansökan på Försäkringskassans hemsida. Vi gör ofta alla dessa sysslor från en och samma dator, ofta jobbdatorn. Är detta ett problem? Ja, kanske!
Några jultips för en säkrare vardag för dig som medarbetare:
- Var kritisk mot alla typer av e-post, både privat och jobb
- Dyker det upp ett erbjudande från ett företag som du aldrig hört talas om eller känner till, ta bort meddelandet omedelbart
- Var väldigt försiktig med att klicka på sensationslänkar på sociala medier
- Kommer det ett e-post som ser ut att komma från en medarbetare men det känns inte som att det är hen som skrivit det, kontrollera omgående via telefon
Några jultips till IT-avdelningen :
- Var tydliga med aktuell hotbild mot era medarbetare
- Säkerställ att klientmiljön är korrekt omhändertagen inkl skyddsmekanismer, patchning och lösenordshantering
- Har ni ställt krav på hemmakontorets IT-miljö?
- Om medarbetarna behöver hantera känslig eller klassad information, går det att göra fjärrmässigt?
Relaterat innehåll: