itil_worker

IT-styrning

Kontracts Adventus del 2 - När osäkerhet är det enda säkra

Andra advent nalkas och det är dags för vår andra julhälsning från oss på Kontract. Denna vecka är det affärsområdet IT-styrning & Systemtransformation som håller i pennan, mycket nöje!

Hur ser framtiden ut? Är det ens en meningsfull fråga? Är den möjlig att besvara? Låt oss ta en stund att resonera och reflektera hur vi som individer och organisationer bäst tar oss an en till stora delar oförutsägbar framtid.

Vi närmar oss slutet på 2020 och därmed årets sista dag, nyårsafton. Dagen som dels är tidpunkten vi gör bokslut på det gångna året, men även dagen då vi ser början på det nya framför oss.
Detta är för många tiden då vi mer än någon annan gång under året tänker och funderar på framtiden och det som komma skall.

Tolvslaget utgör en symbolisk och mental början på något helt nytt.
Vi sätter upp nya mål och lovar att vi ska lyckas med saker och kanske till och med att vi ska ändra på oss själva och våra beteenden.

Så hur tänker vi oss denna framtid?

Ofta sker det genom att vi lovar att göra mer av vissa saker och mindre av andra. Vi prioriterar helt enkelt om litegrann för att åstadkomma den förändring vi söker. Vi försöker utforma vår framtid genom att extrapolera förhållanden och områden som vi redan vet och känner till – det som redan finns i vår begreppsvärld och som vi redan har med oss.

Detta är vad vi i dagligt tal ofta kallar omvärldsanalys, trendspaning och scenarioplanering. Det är självklart att det är svårt att extrapolera och omprioritera sådant som vi inte ens kan fantisera om…

Samtidigt vet vi – inte minst efter detta år – att vår framtid kommer bestå av saker och händelser som vi inte kan extrapolera fram. Saker som ingen futurist eller prognosmakare eller vi själva kan förutse eller kanske ens drömma om på förhand. Eller med andra ord:

”Framtiden är inte här för att förutspås – den är här för att skapas”.

Om nu framtiden är alltmer oförutsägbar och dessutom med en accelererande hastighet på förändringar och ”disruption”, hur ska vi som individer och organisationer då bäst förbereda oss? Det korta svaret är nog i att vi behöver vara BÅDE duktiga på att möta det oväntade (bortom vår fantasi) OCH samtidigt förstå och ta till oss de viktigaste trenderna (extrapoleringen).

Man talar ofta om ”decisive moments” och ”tipping points”, det vill säga avgörande ögonblick som gör att saker och ting ändras för gott. Det är i dessa stunder vi ser om vi är duktiga på att hantera vår framtid bättre än vår omgivning genom att kunna ställa om och improvisera samt se det nya som en realitet som vi kan vända till vår fördel. Att se och agera på nya möjligheter som faktiskt inte fanns igår men som nu helt plötsligt existerar tack vare en snabb, oförutsedd och omvälvande förändring.

Det finns många exempel på att kriser sorterar ut dåliga företag. Men ännu viktigare är att det omvända också gäller – avgörande ögonblick erbjuder också möjligheter att rycka till ledande position eller nya framgångar.

Så håll koll på trenderna och organisera dig utifrån att framtiden är oförutsägbar. Och acceptera och gilla förändringar – det är en attityd som mer än något annat kommer vara bra att ha framåt!

Publicerat den 4 december 2020
Får vi bjuda på en kaka? Denna webbplats använder cookies. Läs mer i vår cookiepolicy.