Kvinna i randig tröja vid arbetsplats

Digitalisering

Kontracts Adventus Del 4 – En annorlunda jul

Nu har vi kommit fram till vårt fjärde och sista inlägg. Det fjärde ljuset ska tändas och nästa vecka är vi redan framme vid jul. Denna vecka är det AO området Teknisk Transformation som beskriver de förändringar vi står inför när det gäller årets julfirande. Ett firande som inte ser ut som det brukar

Både julbord med jobbet och julfirande på hemmaplan ser lite annorlunda ut i år. Våra kunder, medarbetare och vänner letar efter nya sätt att ansluta som ett team och fira tillsammans under julperioden, även om de inte kan vara tillsammans personligen.

Teknik har alltid påverkat och förändrat hur vi firar jul. Förr i tiden var ljusen i granen inte elektroniska utan av stearin, alla julkort var handgjorda och julklappar var inte producerade i en fabrik. Idag har många ersatt julkorten med elektroniska hälsningar. Stjärnor och ljusstakar med energisnåla LED lampor lyser upp våra hem och julklapparna handlas enkelt på internet medan man dricker en kopp varm choklad. Detta är små tekniska förändringar som succesivt smugit sig på och präglat julfirandet från en generation till en annan.

Tekniken har gjort det möjligt för familjer och vänner att känna sig nära varandra, även om vi fysiskt är långt ifrån. Videosamtal och chattar på olika applikationer gör att familjer praktiskt taget kan vara tillsammans vid julbordet även vid de tillfällen familjemedlemmar bor spridda runt om i världen.

Teknik formar hur vi delar och kommunicerar även på en kulturell nivå och i år har sociala medier varit viktigare för samhörigheten i världen än någonsin. 

Det finns ett flertal olika applikationer och program som man kan använda för att på ett enkelt sätt kunna mötas digitalt och sprida julstämning.

Vad man väljer att använda beror på vad man har för behov, är ute efter för funktioner eller vilken kostnad det får ha. Det är dock viktigt att hålla utkik efter falska applikationer som används på din telefon eller dator genom att visa oönskade annonser på din enhet, eller ännu värre, få din betalningsinformation eller annan personlig information utan din vetskap.

Ta dig tid att undersöka antalet nedladdningar och läs positiva recensioner.

Här nedan kan ni se förslag på ett antal olika applikationer som du med trygghet kan nyttja vid en coronasäkrad jul!

Slack – är ett webbaserat kommunikationsverktyg som fungerar som ett privat chatt- och samarbetes rum för dina anställda. Man kan med Slack både chatta och ha videokonferenser.

Teams – är ett verktyg där man kan chatta, delta i samtal, ha onlinemöten och ha webbkonferenser. Detta verktyg kräver dock en Microsoft licens och ett O365- konto så det är svårare för privatpersoner att använda.

Zoom – är en molnplattform som kan användas för video- och ljudkonferenser, samarbete, chatt och webbseminarier. Den finns i olika nivåer och man kan därför enkelt anpassa kostnaden utifrån de behov man har.

WhatsApp – gratistjänst där man enkelt kan chatta, ringa varandra och ha videosamtal.

Facebooks – här kan man ha både chatta och ha videosamtal via Messenger applikationen men också livestreama, tänk dig själv om alla i släkten livestreamar sina firanden så att man kan umgås utan att vara på samma plats?

Det kommer att bli en annorlunda jul i år, men annorlunda behöver inte heller vara dåligt. Så länge vi värnar om omtanken för varandra och gör vårt bästa för att ingen ska behöva känna sig ensam under julen så kommer vi klara detta nya normala galant, och kom ihåg;
”The best way to spread Christmas is cheer singing loud for all to hear.”

Tack för det här året och God Jul!

Publicerat den 18 december 2020
Får vi bjuda på en kaka? Denna webbplats använder cookies. Läs mer i vår cookiepolicy.